4 Nisan 2012 Çarşamba

İSTANBUL HATIRASI (CROOSSING THE BRIDGE: THE SOUND OF ISTANBUL, FATİH AKIN)




Yönetmen: Fatih Akın
(2005/Almanya-Türkiye)
İstanbul’un sesi üzerine olan bu belgeselde, Türk müzik sektörünün en önemli ve ilginç isimlerinden bazıları röportajları ve performanslarıyla yer almaktadır.
Ancak yönetmen Fatih Akın, İstanbul’un sesini keşfetme görevini Alman bir müzisyene, Einstürzende Neubauten grubundan tanıdığımız Alexander Hacke’ye devretmiş durumda. Dolayısıyla “İstanbul Hatırası” Akın’ın olduğu kadar, Hacke’nin de İstanbul’u ve Türk müziğini nasıl algıladığı üzerine kurulu...
İşlenen konu İstanbul'daki değişik müzik türleri, müzik kültürleri ve bunların toplum, yaşam, siyaset ve diğer müzik türleriyle olan ilişkileridir.
Belgeselde yer alan isimler :

  • Baba Zula
  • İstanbul Style Breakers




"72 milletin geçtiği bir köprü olan Istanbul bu 72 milletin de tüm renklerini tüm seslerini kendinde birleştirmiş’ ana teması üzerine kurulu film daha ziyade bir belgesel tadında akıp gidiyor. Kimler yok ki filmde. Tarz olarak dünya görüşü olarak birbirinden bir o kadar farklı ama aynı zamanda her biri bu ülkenin ayrı birer güzelliği vazgeçilmezi olan onlarca müzisyen. Baba Zula’dan Replikas’a, Duman’dan Erkin Koray’a, Ceza’dan Mercan Dede’ye, Roman müzisyenlerden Müzeyyen Senara, Orhan Gencebay’ dan Sezen Aksu’ya kadar daha niceleri hepsi bu filmde bir aradalar. 
 
Kesinlikle izlenmesi gereken  bir yapıt diye düşünüyor son söz olarak da sizlere filmden aldığım bir cümleyi aynen aktarıyorum:
Burda yaşıyorsan bazı şeyler kulağına zaten geliyor. Kulağını kapatsan bile her yerden bir ses geliyor."



sonsöz ;

İstanbul'da yaşıyorsanız...
İstanbul'a aşıksanız...
yada sadece seviyorsanız...
Anlamak istiyorsanız...
tanımak istiyorsanız
hatta ve hatta nefret ediyorsanız...

izlemeniz tavsiye edilir...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder